Siirry sisältöön

Hae sivuilta:

100-vuotiaan talon tarina

 

Villa Sofia: Marjapuuron värinen kivitalo vanhassa Puu-Tammelan kaupungin osassa, Puu-Tammelan raitin ja Kullervonkadun kulmassa. Tiesitkö, että talomme täytti tänä vuonna 2021 kunnialliset 100-vuotta! Tammelan itäosassa, jossa Villa Sofiankin sijaitsee, on vielä jäänteitä vanhasta Puu-Tammelasta ja sen jäljelle jääneet puutalot ovatkin sittemmin suojeltuja ja niin on myös Villa Sofiakin, joka on muuten alueen ainoa alkuperäinen kivitalo. Mutta miksi yksi kivitalo nousi satavuotta sitten puutalojen joukkoon? Lue eteenpäin ja kuulet talomme tarinan. Kuulet myös, miten 100-vuotiaasta talosta on tullut suosittu häiden ja muiden juhlien pitopaikka!

Mennään siis ajassa sata vuotta taaksepäin vuoteen 1921. Tällöin kolme perhettä lähti rakentamaan myöhemmin Villa Sofia -nimen saanutta kivitaloa Tampereen Tammelan kaupunginosaan. Perimätiedon mukaan yhden perheen isä oli muurari, joka siis selittää sen, että yksi kivitalo nousi puutalojen joukkoon. Rahat kuitenkin loppuivat jo rakennusvuotena kesken ja näin ollen Tampereen kaupunki lunasti talon itselleen. Sen jälkeen talo toimi kaupungin vuokra-asuntona aina 1990-luvun alkupuolelle asti. Noiden reilun seitsemänkymmenen vuoden aikana talo näki paljon elämää, eikä siellä juurikaan tehty vuosittaisia, saati suurempia remontteja, vaan se rapistui auttamatta erittäin huonoon kuntoon. Niinpä vuonna 1995 kaupunki päätti myydä talon purettavaksi annettujen tarjousten perusteella. Talon nykyiset omistajat, Heini ja Tatu Niklas-Salminen, päättivät tarttua tarjouskilpailuun Heinin siskon Outi Palttalan osittain innoittamana, sillä hän taas kaipasi sopivaa ja mielenkiintoista diplomityönaihetta Tampereen teknillisen yliopiston arkkitehtiosastolle, jossa hän suoritti opintojansa. Talo tarjosi siihen loistavan mahdollisuuden ja loistavan mahdollisuuden näkivät myös Heini ja Tatu, jotka jättivät oman tarjouksensa kaupungille. Korkeimman tarjouksen jättäneitä he eivät olleet, mutta muiden perääntyessä syystä tai toisesta, voittivat he tarjouskilpailun.

Tieto tarjouskilpailun voitosta ajoittui samoihin aikoihin, kun he olivat viettämässä esikoisensa ristiäisiä Tampereella ja pienokaiselle annettu nimi, Aino-Sofia, toimi myös innoittajana talon nimen suunnittelussa, kun talo sai nimekseen Villa Sofia. Näihin aikoihin Heini ja Tatu asuivat Tatun töiden perässä Vietnamissa, ja suunnitelmissa oli muutaman ulkomaanvuoden jälkeen muuttaa takaisin Suomeen ja tehdä koti Tampereen Puu-Tammelaan Villa Sofiaan. Toisin kuitenkin kävi. Vuodet vierivät ja ulkomailla kului aikaa enemmän kuin vuosi ja kaksi. Maa ja maanosakin vaihtui vuosien aikana Vietnamista Hollantiin ennen, kun perhe Niklas-Salminen muutti takaisin Suomeen ja Pirkanmaalle. Vuosien aikana Villa Sofiaan oli remontoitu kaksi vuokra-asuntoa. Ulkomaille vietettyjen vuosien jälkeen myös suunnitelmat muuttuivat ja takaisin kotimaahan palatessa Pirkanmaa oli kyllä suuntana, mutta kotipaikaksi valikoituikin Tampereen sijaan Kangasala.

Vanhat työt jäivät ulkomaille ja jotakin uutta piti keksiä. Sen uuden innoittamana toimi pariskunnan Villa Sofia sekä ulkomaanvuosien tuomat kokemukset. Vuonna 2005 Heini ja Tatu löivät hynttyyt yhteen myös työn saralla, ja heistä tuli yrittäjäpariskunta perustaessaan yrityksen nimeltä Tilaisuus Villa Sofia! Tänä päivänä Villa Sofia tarjoaa elämyksellisiä juhlia ja tilaisuuksia sekä yksityisille henkilöille että yrityksille. Heinin ja Tatun elämä on siis ollut pelkkää juhlaa jo 16-vuoden ajan ja myös allekirjoittaneella on ollut ilo päästä remmiin mukaan! Siitä, miten meidän tiemme kohtasivat, kuulet ehkä tuonnempana 😊. Blogia seuraamalla kuulet myös lisää elämästä Villa Sofian seinien sisäpuolella ja saat kullan arvoisia vinkkejä erilaisten juhlien ja tilaisuuksien järjestämiseksi. Ota siis blogimme seurantaan. Meidät löydät myös Facebookista nimellä @TilaisuusVillaSofia ja Instagramista @tilaisuusvillasofia

Ihania syyspäiviä ja ollaan kuulolla!

Blogin on kirjoittanut tällä kertaa Villa Sofian Petra

 

Lue arvosteluja
Ota yhteyttä