Siirry sisältöön

Hae sivuilta:

Pieni katsaus isoon asiaan: Vastuullisuus

Hei pitkästä aikaa!

Tällä kertaa blogitekstimme käsittelee tärkeää aihetta nimeltänsä vastuullisuus. Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan elinkeinoelämässä vastuullisuus tarkoittaa yritysten vastuunottoa toimintansa taloudellisista, sosiaalisista ja ekologisista vaikutuksista. Vastuullisesti toimivat yritykset ottavat toiminnassaan huomioon kestävän kehityksen ja sidosryhmät sekä pyrkivät tähtäämään kannattavaan liiketoimintaan. (Elinkeinoelämän keskusliitto)

Tässä kirjoituksessa haluankin avata teille hieman tarkemmin, miten vastuullisuus näkyy Villa Sofiassa ja miten se on otettu huomioon talomme arjessa ja juhlassa. Ihan aluksi on ajateltava itse taloa, Villa Sofiaa, ja näin ollen on mentävä ajassa taaksepäin vuoteen 1995. Jo tällöin omistajat, Heini ja Tatu Niklas-Salminen, tekivät vastuullisen teon, hankkimalla purkutuomion saaneen kiinteistön ja remontoivat sen vanhaa kunnioittaen, käyttäen luonnollisia ja hengittäviä materiaaleja. Kun yritystoiminta alkoi vuonna 2005, tuli eteen toimintaan sopivien huonekalujen hankinta. Ne hankittiin huolella aikaa sekä kulutusta kestäviksi ja suurin osa niistä palvelee vielä tänä päivänäkin. Osa materiaaleista, esimerkiksi yläkerran salonkien ovet, hankittiin kierrätyspankista. 10 vuotta sitten vanha öljylämmitys muutettiin puhtaampaan ja hiilineutraalimpaan maalämpöön. Lisäksi talossamme on vesikiertoinen lattialämmitys, hiilidioksidianturit ja geoviilennys.

Mutta on myös paljon sellaisia vastuullisia tekoja, jotka näkyvät asiakkaalle itse juhlassa. Juhlan järjestäjälle on luonnollisesti tärkeää, miltä juhlatila näyttää. Siksi talon värimaailma ja aikaa kestävät taide-esineet ovat mietitty tarkasti. Kun juhlan pöydät katetaan, käytetään pöydissä vain kankaisia pöytäliinoja. Lautasliinat ovat biohajoavia ja ruokailuvälineinä on oikeat astiat. Juhlapöydät kruunaavat aidot pöytäkukat, joiden taiteilija, Kaisa Majamäki-Lehtonen, käyttää mahdollisuuksien mukaan luonnonmateriaaleja aina tietenkin luontoa kunnioittaen ja ammattilaisen ottein. Kaisa kertoo mielellään, mitä kukkaa mihinkin vuodenaikaan kannattaa suosia. Kukat eivät suinkaan ole kertakäyttöisiä, sillä viikonlopuksi hankitut kukat jäävät ihastuttamaan viikkotilaisuuksissamme. Kuulemme usein, että juhlatalomme ajaton ja kaunis ilme ei tarvitse kukkien lisäksi muita koristeita. Jos kuitenkin haluat personoida omaa juhlaasi kukkakoristeiden lisäksi, suosittelemme valitsemaan kierrätettäviä materiaaleja. Onneksi tänä päivänä netin erilaiset yhteisöt mahdollistavat itseltä jääneiden koristeiden myynnin ja eteenpäin antamisen.

Juhlanjärjestäjälle on siis tärkeää, miltä juhlatilassa näyttää, mutta vähintäänkin yhtä tärkeää on juhlassa tarjottava ruoka. Hankimme raaka-aineet vain vastuullisilta toimijoilta. Valmistamme ruoan itse ja pyrimme aina mahdollisuuksien mukaan käyttämään kotimaisia raaka-aineita. Esimerkiksi kaikki käyttämämme kokolihatuotteet ovat kotimaisia pois lukien karitsan ulkofilee. Mahdollisuuksien mukaan hyödynnämme myös lähiruokaa etenkin kokkauskursseillamme. Jo ruoan valmistuksessa ja totta kai itse juhlassa muodostuu erilaista jätettä ja meillä kierrätykseen menevät bio- ja sekajäte sekä lasit, metallit ja kartonki. Niin kuin arjessakin myös juhlassa pyrimme totta kai minimoimaan hävikkiruoan syntymistä. Se on meille jokapäiväinen haaste, koska juhlien ja tilaisuuksien ruokien sisällöt vaihtelevat lähes joka kerta. Kahta samanlaista päivää saatikka viikkoa ei ole koskaan. Tässä avainasemassa onkin huolellinen ennakkosuunnittelu, jota teemme jatkuvasti. On myös erittäin tärkeää, että jos ilmoitat juhlaan ilmoittautumisen yhteydessä jonkun erikoisruokavalion, noudatat sitä myös juhlassa. Ikävintä on huomata ruokailun jälkeen, että valmistamaamme erikoisannokseen ei ole koskettu. Meillä voit myös valita menun, joka ei sisällä mitään eläinperäisiä tuotteita. Valitse siis rohkeasti täysin vegaaninen menu ja yllätä sekä vieraasi että ympäristö positiivisesti!

Vastuulliseen yritystoimintaan kuuluu myös sosiaalinen vastuu. Meillä on ollut ilo palvella jo 17-vuoden ajan kaikkia vieraita taustoista riippumatta. Meillä on myös tasa-arvoinen ja toisia kunnioittava työyhteisö. Tästä konkreettisena esimerkkinä on se, että vaikka allekirjoittaneella ei ole omistussuhdetta yritykseen, on Heini ja Tatu kuunnelleet mielipidettäni ja ääntäni aina niin kuin olisin yksi omistajista. Meillä kaikki työt kuuluvat kaikille, vaikka totta kai jaamme työtehtäviä omien vahvuuksiemme mukaan.  Otamme aina ilolla vastaan uudet tekijät ja he kuuluvat yhtä lailla meidän työyhteisöömme, vaikka eivät päivittäin työskentelekään kanssamme. Jo alusta alkaen tuoteperheessämme olleiden kokkauskurssien osatavoite on hauskan pidon ja hyvän ruoan lisäksi olla ikkuna maailmalle edistäen kulttuurien välistä ymmärrystä. Sosiaalinen vastuullisuus tarkoittaa kohdallamme myös sitä, että valitsemme vain vastuullisia yhteistyökumppaneita. Sosiaalisesta vastuullisuudesta puhuttaessa ei parane myöskään unohtaa lähiympäristömme ja naapureidemme kunnioittamista, sillä onhan ympärillämme ihmisten koteja ja tästä syystä meillä ei esimerkiksi voi juhlia aamun pikkutunneille asti.

Tässä muutamia esimerkkejä siitä, miten vastuullisuus näkyy toiminnassamme. Ekologisen ja sosiaalisen vastuun lisäksi jokapäiväisessä toiminnassamme on totta kai huomioitava myös yrityksemme taloudellinen vastuu. On myös varmasti paljon asioita, joissa voimme vielä parantaa ja pyrkimyksemme onkin joka päivä huomioida vastuullisuus asiat eilistä paremmin. Jos sinulla on hyviä konkreettisia ehdotuksia sen suhteen, miten juhlapaikassa voitaisiin vastuullisuus huomioida paremmin, kommentoi Facebookissa tämän postauksen jaon yhteydessä! Ollaan yhdessä vastuullisia ja tehdään hyvää itsellemme, toisillemme sekä ympäristöllemme!

Vastuullisin terveisin, Petra ja muu Villa Sofian väki

Ps. Seuraavan kerran, kun saavut Villa Sofiaan, jätä oma autosi kotiin ja kannusta muitakin vieraita hyppäämään julkisiin liikennevälineisiin. Saapuminen Villa Sofiaan julkisilla liikennevälineillä on helppoa ja samalla luonto kiittää 😊

 

Ruoka- ja pöytäkuvat: Ofer Amir

Lue arvosteluja
Ota yhteyttä